NHJ-Nieuws

Hartfalen bij de kern aanpakken?

Frits Deiman en collega’s (UMCG) bespreken een nieuw samengesteld cohort van patiënten met een genetische vorm van hartfalen biedt een unieke kans om de biologische basis van deze slopende ziekte te ontrafelen. Lees meer »

Target LDL-C behaald. Beklijft dat?

Sander van der Brug en collega’s (Amphia, Breda) onderzochten – namens de PENELOPE onderzoekers – het aantal post-ACS patiënten dat in routine dagelijkse zorg op target LDL-C waarde blijft. De resultaten illustreren het belang het lipidenprofiel te blijven monitoren en zo nodig medicatie aan te passen. Lees meer »

Optimale voorbereiding, beter resultaat?

Mick Renkens en collega’s (UMCG) bespreken in hun artikel de resultaten van de AIDA-trial. Hieruit blijkt dat predilatatie met oversized ballonnen en postdilatatie met te kleine ballonnen het risico verhogen op LOCE – een samengesteld eindpunt van TLR, TV-MI en S Lees meer »

Hoe draagt Nederland bij aan de toekomst van de cardiologie?

In deze maarteditie van het NHJ belichten drie studies de Nederlandse vooruitgang op het gebied van gepersonaliseerde benaderingen, digitale innovaties en het evalueren van vroegtijdig graftfalen. Deze studies benadrukken het belang van gepersonaliseerde zorg en innovaties die leiden tot betere klinische resultaten. Lees meer »

Gepersonaliseerde secundaire preventie

Eva Woelders (Radboudumc, Nijmegen) en collega’s registreren sinds ruim vier jaar een uitgebreide set parameters van patiënten die een PCI ondergaan in een regionale registratie, de Zuid Oost Nederland Hart Registratie (ZON-HR). Lees meer »

Slimme zorg op afstand

De studie van Melanie Reijrink-de Boer (St. Antonius, Nieuwegein) en collega’s toont aan dat telemonitoring via een smartphone-app de nazorg na behandeling van atriumfibrilleren evident kan verbeteren. Lees meer »

Wat is het effect van vroeg graftfalen?

Martijn van Oort (LUMC) en collega’s onderzochten de frequentie en impact van vroeg graftfalen na bypassoperaties (CABG). Hoewel deze complicatie zeldzaam is, gaat het gepaard met slechtere klinische uitkomsten. Lees meer »

Een zeldzaam fenomeen

Een 60-jarige vrouw werd opgenomen met verminderde bewustzijn en ademnood nadat ze thuis bewusteloos was aangetroffen. Er werd een verschil in systolische bloeddruk van > 50 mm Hg tussen beide armen vastgesteld. Lees meer »

NVVC Endorsement: pacing en cardiale resynchronisatietherapie

Alexander Maass en collega’s (UMCG) publiceren de tweede NVVC Endorsement. In deze publicatie ligt de nadruk op het belang van samen beslissen binnen de behandelstrategie. Daarnaast wordt conduction system pacing verder uitgelicht, waarmee belangrijke praktische aanbevelingen voor de Nederlandse zorg worden geboden. Lees meer »

Hoe kan familiaire DCM-screening efficiënter worden?

Het antwoord ligt bij een ‘genetics-first’-benadering. Isabelle Thierry, Steven Muller (UMCU) en collega’s hebben aangetoond dat familieleden zonder een familiaire (waarschijnlijk) pathogene variant bij baseline geen tekenen van DCM vertoonden, noch na een follow-up van ~5 jaar. Lees meer »

Diagnosticeert cardiale MRI sarcoïdose effectief?

Nikki van der Velde en collega’s (Erasmus MC, Rotterdam) onderzochten de diagnostische benadering voor het vaststellen van cardiale sarcoïdose in een tertiair centrum. Hierbij bleken een elektrocardiogram en echocardiogram van beperkte diagnostische waarde. Lees meer »

In sync of uit sync?

Een 69-jarige vrouw met een voorgeschiedenis van hypercholesterolemie en niet-obstructieve coronaire hartziekte kwam op controle bij de cardiologie voor haar jaarlijkse follow-up. Welke ritme wordt waargenomen op het ECG? Lees meer »

Carrièreperspectief voor Jonge Klaren

De Juniorkamer van de NVVC heeft een enquête gehouden onder Jonge klaren die tussen 2018 en 2024 hun opleiding hebben afgerond. Debbie Kalkman (Amsterdam UMC) beschrijft in dit artikel de belangrijkste bevindingen van deze enquête. Lees meer »

Vragenlijsten in hartfalenzorg

Aernoud Fiolet (UMC Utrecht) beschrijft in zijn commentaar dat vroege identificatie van vochtophoping bij hartfalen de uitkomsten verbetert, waarbij telemonitoring veelbelovend is. Een studie van Arno Gingele (Maastricht UMC) evalueerde een door patiënten ingevulde vragenlijst ten opzichte van de beoordeling van vochtstatus door een HF-verpleegkundige. Lees meer »

Sekseverschillen bij CABG-resultaten

Mara Wester en collega’s (Catharina Ziekenhuis, Eindhoven) onderzochten in deze studie de sekseverschillen in uitkomsten na CABG. Deze data is gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Hartregistratie (2013-2019). Lees meer »

Verwrongen diagnose pijn op de borst

Deze casus benadrukt een zeldzame en goedaardige oorzaak van pijn op de borst evenals een atypische presentatie en minder gebruikelijke bevindingen van EFN. De patiënt valt binnen het klassieke profiel van een jonge man, hoewel hij geen pleuritisachtige pijn had, wat de meest voorkomende presentatie is. Lees meer »